Zit de bruid links of rechts van haar aanstaande tijdens de ceremonie? Waar horen de ouders van de bruidegom te zitten? Voor de liefhebbers van tradities: er zijn regels voor. Hoe hoort het? Wanneer de huwelijksceremonie in het gemeentehuis plaatsvindt, zijn er voor de bruid en bruidegom vaste zitplaatsen. De bruid zit rechts en de bruidegom zit links van de bruid. Rechtsachter de bruid zit haar familie en linksachter de bruidegom zit zijn aanhang. Wanneer het kersverse echtpaar het gemeentehuis verlaat, loopt de bruid links van de bruidegom. Trouwen jullie in de kerk? Dan werkt het net andersom. De bruid zit links en de bruidegom rechts. Achter hen zit de familie. Bij het verlaten van de kerk loopt de bruid, net als bij de trouwceremonie in het gemeentehuis, links van de bruidegom.
Bij de ceremonie zitten de ouders van het bruidspaar natuurlijk op de eerste rij. Als je ouders gescheiden zijn en niet meer als beste vrienden door het leven gaan, kun je uiteraard een passender plekje bedenken. Het is jullie dag. In principe worden altijd een paar rijen vrijgehouden voor de familie van het bruidspaar, zitten de oudere gasten vooraan en de gasten in een rolstoel aan het einde of aan het begin van een rij. Bij een normale ceremonie zijn geen plaatsaanwijzers nodig, maar het is wel handig als er iemand is die het overzicht bewaart. Bij veel gasten, is het handig wanneer iemand weet wie waar kan gaan zitten. Dat kunnen je bruidsmeisjes, broers, zussen, vrienden of ceremoniemeesters zijn.
Steeds vaker laten bruidsparen aan de gasten zelf over waar ze gaan zitten. Onder het mom van ‘Today, two families become one, so pick a seat, not a side’ nemen je bruiloftsgasten plaats. Vrij vertaald: we worden één familie dus ga ook lekker bij en door elkaar zitten. Uiteraard wel rekening houdend met de ‘gereserveerd’ kaartjes en het wegblijven van de eerste en tweede rij als ze geen direct familielid zijn. Tip: maak altijd voor jezelf een lijstje, zeker voor de eerste rij, en oma maar ook de getuigen niet achteraan zitten.