En nee, je kunt niet overal trouwen waar je maar wilt. Een misverstand dat helaas nog vaak bij bruidsparen tot een teleurstelling leidt. Elke gemeenteraad bepaald namelijk zelf waar en wanneer er in hun gemeente voor de wet getrouwd mag worden. Soms niet ‘s avonds, soms niet op zondag, soms zelfs helemaal niet.
Willen jullie dolgraag in je eigen achtertuin trouwen? In een volle discotheek of op een festival? Dat kan, maar het is niet altijd vanzelfsprekend. In sommige gemeenten mag je overal trouwen, zelfs bij de plaatselijke bakker als je dat leuk lijkt. Dus ook in je eigen tuin of kelder. In andere gemeenten zijn zulke locaties echter geen officiële trouwlocaties en moeten deze eenmalig benoemd worden tot trouwlocatie. Dat vraagt dan weer wat administratieve handelingen en daarmee gepaard gaande kosten.
Eén van de eisen van een trouwlocatie is vaak dat de locatie goed toegankelijk moet zijn. Klinkt logisch. Als je een mooie locatie hebt gevonden, vraag je bij de afdeling Burgerzaken bij jouw gemeente een vergunning aan. Wacht daar niet te lang mee, want vaak moet dit, zeker rond vakantietijden, al maanden voor het huwelijk zijn geregeld. En het malen van de ambtelijke molens, u weet het. De gemeente checkt of de locatie aan de voorwaarden voldoet, zoals de toegankelijkheid en parkeerruimte. Ook wordt er gekeken naar de brandveiligheid. Als je een buitenlocatie hebt gekozen, moet er ook een ‘plan B’ aanwezig zijn, ofwel een binnenlocatie in geval van slecht weer. Zelfs als jullie graag in de regen trouwen.
Het is natuurlijk niet verplicht om op een officiële trouwlocatie te trouwen. Het zijn vaak naast prachtige en gewilde ook dure locaties. Maar het kan ook origineler, en zelfs gratis, op een plek waar jullie een mooie herinnering aan hebben. In de tuin, in een bos, in een maisveld, in een tentje, op een bootje, in een luchtballon, op het hockeyveld, in de sauna, in een vliegtuig. Alles kan. Hoe? Elke gemeente heeft een dag waarop je gratis voor de wet kunt trouwen. Meestal is dat een maandag. Je neemt dan je getuigen mee. Zonder verdere ceremonie zet je dan een handtekening en daarmee ben je dan officieel voor de wet getrouwd. Op jullie trouwdag trouw je dan ceremonieel, en doe je alles nog eens dik over, met jawoord, ringen, getuigen en een ‘zo goed als echte’ trouwakte. Zo kun je dus elke gekozen locatie kiezen. Kom maar door met die bijzondere trouwlocaties!