Een mooie herinnering kun je creëren. Of in elke geval proberen. Wanneer je iets onvergetelijks wilt organiseren, moet je daar wél wat moeite voor doen. Bedenk je geen bijzondere momenten op een ceremonie, dan wordt het ook echt een gewone ceremonie en daar is natuurlijk niks mis mee. Maar met een paar geplande momentjes voor emoties en/of verrassingen, ontstaan er vaak extra fijne momentjes die nog jaren bijblijven.
Het gebeurt de laatste jaren steeds vaker dat de bruid en bruidegom elkaar willen toespreken. Belofte, gelofte, vow, whatever. Het is een zelfgeschreven tekst, of met hulp van de betere Babs, van zo’n 200 woorden. Je spreekt het net voor het Jawoord naar elkaar uit, ten overstaan van alle dierbaren. Je vertelt waarom je met je aanstaande wil trouwen en waarom je denkt voor altijd bij elkaar te blijven. Woest aantrekkelijk, lief, zorgzaam, geduldig, attent, humor, op zo’n dag komen alle superlatieven voorbij. Soms een klein verbeterpuntjes als rondslingerende schoenen of de vaatwasser niet uitruimen, maar doorgaans valt er geen onvertogen woord. Een zo hoort het ook op de beoogde mooiste dag van je leven. Je belooft wat met de beste intenties. Dan vloeien er regelmatig tranen. Want echt: zelfs een getraind spreker houdt het niet altijd droog, wanneer hij de liefde verklaart aan zijn aanstaande. Het is voor alle aanwezigen fantastisch om zo’n dierbaar en intiem moment van dichtbij mee te kunnen maken. Ook voor de ambtenaar is dat een feestje.
Om de ceremonie wat lucht te geven én om wat extra aandacht voor de belofte, adviseer ik van harte ‘het wijnkistje’. En dat is inderdaad een kistje met een flesje wijn, verkrijgbaar bij elke slijterij. Het idee? Doe de belofte na het uitspreken samen plechtig in het kistje en verzegel het door allebei een klein spijkertje in het dekseltje te tikken. Voor de bruid: let op de nageltjes, een klein tikje is voldoende, het gaat om het gebaar. Ik vertel uiteraard tijdens het timmerwerk aan de gasten over het waarom. Mocht het bruidspaar ooit nog eens onenigheid krijgen, dan kunnen ze het kistje openen, de belofte nog eens aan elkaar voorlezen en daarna het flesje ontkurken om nog eens te proosten op de liefde. Voor de bruidsparen die nooit ruzie krijgen: hetzelfde recept, maar dan tijdens een jubileum van het huwelijk. Dat kan bij het katoenen huwelijk (1 jaar) of bij het koperen huwelijk (12,5 jaar). Tip: Kies niet de goedkoopste, niets is erger dan zure wijn als je wat goed te maken hebt.